Archives 

Show All

 • 2018
  • September
   • Inget nytt under solen
    09/29/18
    FREDRIKA BREMER-FÖRBUNDET och Rättviseförmedlingens förslag att byta ut mans- till kvinnonamn i bokstaveringsalfabet, för att få det jämställt har prövats tidigare – men övergetts.

    Om de nu verkligen vill uppnå vad de önskar hade väl det mest radikala vara att använda könsneutrala namn? N

   • Viktig ögonöppnare
    09/29/18
    ÖPPNA ERA HJÄRTAN på Stockholms Stadsteater, fungerar som en ögonöppnare för mig. Jag, säkert i likhet med många andra, trodde att jag inte hade några fördomar.

    Pjäsen ställer allt på ända, och jag förstår att också jag sitter fast i gamla värderingar som inte alltid är faktagrundade. Den

   • Garanterat extraval om ett halvt år
    09/22/18
    NU RÅDER DET väl ingen tvekan om att M och SD Är allierade med varandra?

    Annie Lööf slog näven i bordet och hävdade att Centern aldrig kommer att styra med stöd av SD. Nu visar hon sitt rätta jag och vi Socialdemokrater ska inte räkna med hennes stöd i en kommande regeringsbildning.

   • Nya Karolinska överraskar
    09/21/18
    ”DU FINNS INTE i systemet!”

    – Vad bra! Slipper jag betala skatt då? I alla fall till landstinget …?

    Att Nya KS är ett bygghaveri må vara en sak, men att deras patientsystem är det också är inte bra alls. För andra gången på kort tid har jag fått en läkartid – som inte finns.
   • Coops Miró-verk stannar i Värmland
    09/19/18
    COOP VÄRMLANDS UNIKA och ovärderliga konstverk av Miró förblir i Värmländsk ägo. Efter en värderingsrunda där ingen köpare kunnat leva upp till konsumentföreningens villkor deponeras den nu på Värmlands Museum.


    Länsmuseichef Åsa Hallén och Coop Värmlands VD Tomas Sjölander visar upp

   • Kan en hund leva flera liv?
    09/15/18
    Undrar just om en hund kan leva flera livstider och ägare? Det är handlingen i Lasse Hallströms ”A Dog's Purpose” (Italien 2017) och det stämmer också överens med grannens dvärgcollie Ramses och mitt och min dvärgcollie Zorros förhållande.


    Foto: Robert SandströmZorro dog knall

   • Hur orkar karln?
    09/11/18
    De flesta lantbrukare lever fattigt men dör rika, vilket brukar framgå i bouppteckningen. Storbonden Göran Persson är ett undantag. Med tanke på att han har fem tunga styrelseordförandeuppdrag lever han säkert ganska gott.

    Enbart LKAB betalar honom 615 000 kronor per år. Övriga uppdrag to

  • August
   • Jag hängs i närmaste lyktstolpe
    08/25/18
    Opinionsundersökningarna är riggade, tyvärr.

    Min bedömning kvarstår, Sverigedemokraterna, SD blir största parti i Riksdagsvalet om två veckor och en dag.

    Självklart mot min vilja, men vi har inte tagit debatten. Däremot har vi anammat de flesta av deras förslag, inklusive utvis

   • Magnus "Bisse" Bergdahl till minne
    08/19/18
    I dag, den 19 augusti 2018, skulle min barndomsvän Magnus "Bisse" Bergdahl fylla 68 år. Vi lärde känna varandra i sjunde klass i Åseda grundskola och kom att förbli vänner för livet.

    Bilden är en skärmdump från Internet, fotot är taget av [ibNina Fyhr
    Magnus var gitarrist o

   • Polismyndigheten visar höjden av flathet
    08/13/18
    DETTA ÄR HÖJDEN av flathet. Sverige är väl enda landet inom EU som upplåter polisiära resurser för att tillåta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att manifestera och dela ut flygblad i Kungälv fram till valet.

    Tillståndet omfattar även en valstuga på torget och två torgmöten.
   • Duplantis säker bragdguldkandidat
    08/13/18
    ARMAND "MONDO" DUPLANTIS rekordhopp i Berlin uppmärksammas brett både i Sverige och USA. Guldhopparen har både svenskt och amerikanskt medborgarskap därför är bragdhoppet även nytt amerikanskt rekord.


    Skärmdump: USA Today Lafayette
    Ingen hoppar dock högre i USA. Det

   • – Det är ett krig!
    08/07/18
    SEX ÅR EFTER TV-PREMIÄREN ser jag om Torka aldrig tårar … av Jonas Gardell och upptäcker hur stark den är. Jag har inga minnen av att jag uppfattade den så när jag såg den hösten 2012. Men mycket har hänt sedan dess …

    Bokomslag, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell Foto: Nor

  • July
   • Mörker, bara mörker
    07/31/18
    JAG VET INTE om jag ska vara ledsen eller förbannad? En minnesruna i Arvika Nyheter (som laddats upp av Börge Nilsson på hans FB-sida) visar med önskvärd tydlighet hur kallt och ogästvänligt Sverige är.

    (Min kommentar, varsamt redigerad, till inlägget återges längst ned.)

    När e

  • March
   • Schack på O’Learys
    03/29/18
    EN SCHACKKLUBB HAR sett dagens ljus på O’Learys S.B.D. i Ban Phe i Thailand. Torsdagskvällar träffas ett gäng gamla schackspelare och premiärkvällen hade rubriken varit given på ett referat från arrangemanget: ”Redaktören förlorade premiärmatchen mot källmästaren”.


    Göran Lunne och R

   • Räkna med största valförlusten - någonsin
    03/20/18
    REGERINGEN SPOTTAR UR sig propositioner som i rasande fart rustar ned välfärden samtidigt som ett och annat tokförslag släpps igenom. Det är alldeles uppenbart att finansministern är ekonom och inte socialdemokrat, och att statsministern har en facklig politisk bakgrund.

    På det vinner soc

   • MeToo-rörelsens uppbrott och fall
    03/19/18
    TRAGEDIERNA AVLÖSER VARANDRA. Först nås jag av sorgebudet att Benny Fredriksson har avlidit. Redan dagen därpå offentliggör Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att ” han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal”.
    Foto: Petra Hellberg/Kulturhuset Stadsteatern
    ”Att komma ihop, att klara

   • En kär vän har gått bort ...
    03/18/18
    BENNY FREDRIKSSON ÄR död. Avled i Australien. Jag känner djup med familjen, R.I.P.

    Foto: Petra Hellberg/Stadsteatern
    Jag träffade Benny flera gånger i mitt yrkesverksamma liv. Vi var vänner, men inte nära vänner. För mig var han också en komplex person, diametral. En del av hans besl

   • Hur kunde det ske?
    03/07/18
    OM KEVINS KLÄDER visar sig vara behäftade med DNA-spår som med säkerhet kan härröras från händelsen när femårigen bragtes om livet framstår det klart för mig, att inte bara Sveriges rättsvårdande instanser leddes rakt in i ett svarta hål ...

    Faksimil: SVT Nyheter/Värmland.
    Också Sv

   • R.I.P. Kenneth Gärdestad
    03/04/18
    MED SORG NÅS jag av budskapet om Kenneth Gärdestads bortgång samtidigt som jag gläds över att han fått ro och vila. Det krävdes en djupintervju med Kenneth för att vi skulle bli personliga vänner; inte enbart för stunden, utan för livet.


    Faksimil: expressen.se/noje 3 mars 2018

 • 2017
  • November
   • ROGER, SÖK HJÄLP NU GENAST
    11/24/17
    ÄR LEDSEN, SORGSEN och chockad. Även du min Brutus, skulle jag likt Cesar vilja säga till min vän Roger Mogert, Stockholms i all hast avgående stadsbyggnads- och kulturborgarråd. Samtidigt får det mig att inse detta är ett strukturellt problem som vi män måste ta i tu med omedelbart.

    Foto

   • STORT TOMRUM EFTER RIKARD WOLF
    11/17/17
    Så tragisk och så sorgligt, att nås av beskedet att Rickard Wolf har avlidit i sviterna av sin lungsjukdom, knappt fem månader innan han hunnit fylla 60 år. Vilket är alldeles för tidigt, och vi kan bara ana oss till hur mycket han hade kvar att ge oss.


    Foto: Anders Thessing/Stockho

   • VAR KOMMER SVENSKA HATET IFRÅN
    11/08/17
    HUR KOMMER DET sig att några är så hatiska i Sverige? Var har det fått sin grogrund?

    Född i 1950-talets stigande Välståndssverige ställer jag mig ofta den frågan. Då, när jag växte upp, trodde alla att välståndet bara skulle växa och växa, öka och öka.


    Olof Palme får exem

   • FÖRBANNADE FÄHUNDAR
    11/07/17
    FÄHUNDEN LEIF ÖSTLINGs skatteplanerande har fått medlöparna att visa sina trynen i indignation över att skattesmitaren Nummer Ett har avslöjats. Till dem vill jag bara säga:

    — Tig, förbannade fähundar!
    Foto: Facebook
    Trots att Facebook fått miljoner i etableringsstöd av staten b

   • JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE
    11/02/17
    JAG ERKÄNNER DET. Trodde att #Metoo-kampanjen var ett hysteriskt fenomen till följd av den medierapportering jag nåddes utav i Thailand. Efter hand har jag insett att kampanjen är nödvändig, och att den steg för steg upprättar kvinnor som utsatts för skamlösa övergrepp och våldtäkter.

    Jag

  • October
   • SD MARGINALISERAS
    10/15/17
    Min bedömning om att SD nått sin peak, vilket jag skrev den 3 oktober efter Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg där nassarna bara tilläts promenera från en ICA-butik till en annan, fortsätter deras opinionssiffror att dala.

    Faksimil: svd.se
    Partiet ligger nu i nivå med maj 20

   • ROX YOUR SOUL
    10/07/17
    TRENDSÄTTARE. SMAKA PÅ ordet. Visst låter det spännande? När det gäller val av motorbike har jag blivit det i min condochain på Mae Ramphueng Beach i Thailand. Jag var först med att köpa en Yamaha Aerox – som säljs under devisen ”Rox your soul”.

    Det goda rådet att byta märke från Honda (C

   • REGN OCH RUSK INGET HINDER
    10/04/17
    REGN OCH RUSK får inte hindra en strandpromenad. Det hindrade inte heller invigningen av Sveriges i dag största vattenkraftverk, Harsprånget, 1951. Tvärt om. Följdriktigt var rubriken på Norrländska Socialdemokratens, NSD, första sida: ”Regn och Rusck invigde Harsprånget”.
    Rayong Condochain -
   • STATSMINISTERN FORTSÄTTER REGERA
    10/03/17
    YTTRE OMSTÄNDIGHETER, SOM politikerna inte har kunnat styra eller påverka, har raskt ritat om den politiska kartan i Sverige. Socialdemokraterna är på frammarsch, Alliansen har skjutit sig både i foten och knät, och Sverigedemokraterna har nått sin peak.

    Foto: Socialdemokraterna
    Ste

  • August
   • JAG ÄR INTE DEN ATT DÖMA
    08/05/17
    DEN HÄR MORGONEN tänker jag på Anders Borg, förre finansministern som gjort bort sig utöver det vanliga och till och med visat sina genitalier på en privat fest – om jag har förstått saken rätt.
    Foto: Peter Knutson/Nya Moderaterna

    Rakryggat har han bett om ursäkt offentligt, vilket i

  • July
   • SJ HAR SKUMMA BILJETTPRISER
    07/21/17
    NÄR JAG SITTER i loungen på Stockholms central inser jag att SJ har skumma biljettpriser. Som pensionär åker jag alltid första klass till ett pris som är lägre än andra klass, trots att jag köper en billigare biljett får jag mer för pengarna än andraklassresenärer.

    Jag laddar för Osloresa

   • JAG SKÄMS Å NATIONENS VÄGNAR …
    07/03/17
    Jag skäms å nationens vägnar …

    Sverige tar nu sitt första rikta steg mot att göra barnkonventionen till lag. Vilket har tagit 27 år.
    Tjugosju!!
    ©Pixabay.com
    196 länder har anslutit sig till FN:s konvention till barns rättigheter som grundlades 1923 – för snart ett hundra år

  • June
   • Jag tror på framtiden
    06/05/17
    DET ÄR BARA att inse att en ny generation tagit över. Helt tydligt blev det i välgörenhetskonserten ”One Love Manchester”. Lika tydligt är det i norska TV-succén SKAM. Ni som missat den får skylla er själva.
    Justin Bieber överraskade på ”One Love Manchester”.
    Såg konserten i natt (lokal ti

  • April
   • ”Skit på er så länge hängslena håller”
    04/27/17
    MINST FYRA MORGNAR i veckan kokar jag gröt till frukost. Avnjuts med rårörda lingon som kan köpas på Ikea i Bangkok. Tar jag smörgås till så blir det hårt bröd, i dag Wasa Original crisp.
    Foto: Robert SandströmPålägget är nästan undantagslöst ost, gärna med ett par skivor färsk eller inlagd gur

   • Löftesbringande ringväxling
    04/12/17
    ROBERT CIPRIANO OCH jag har bytt löftesbringande ringar som tecken på att vi älskar varandra och vill leva tillsammans, länge, friska, och att vi ska ta våra mått och steg vid våra sinnens fulla bruk med förhoppningen om att nå en trofast enighet.
    Löftesbringande ringväxling.Foto: Robert Sandst

   • Stolt över att vara svensk
    04/10/17
    I dag är jag stolt över att vara svensk och en av hundratusentals medborgare som bor i Storstockholm.
    Jag är stolt över er manifestation i går där ni hörsammade iraniern Damon Rastis uppmaning att stå upp mot våldet. Närmare 30 000 var ni, och det har ni all heder av, var och en.

    Bil

  • March
   • Ett hjärtslag borta är döden
    03/23/17
    DÖDEN ÄR ALLESTÄDES närvarande på ett helt annat sätt i Thailand än i Sverige. Medan vi undviker att tala om det oundvikliga är döden någonting man pratar om, och också förhåller sig till på ett vackert sätt (kan man säga så?) i Thailand.
    Foto: Robert Sandström
    Jag har fått uppleva det på

   • Nu blir det Rock'n'roll i himlen
    03/20/17
    R.I.P. CHUCK BERRY som hittats död i sitt hem i Missouri, USA. Polarpristagaren och Rock and roll hall of fame-legendaren blev 90 år. Han bekräftades död klockan 13.26 på lördagen och St. Charles plisdepartement har sorgset bekräftat hans död.
    Nu blir det Rock'n'roll i himlen.Charles

   • Tack kära vänner!
    03/11/17
    TACK KÄRA VÄNNER! Ni gav mig en oförglömlig födelsedag – helt i klass med uppvaktningen på min 60-årsdag för sju år sedan. Det var då jag fick en resa till Thailand av mina vänner. Nu tar jag vara på den bäst jag kan.
    Jörgen Groth har varit vänlig nog att skicka över en bild där jag sitter med

   • Trafikljus åt alla håll
    03/09/17
    DEN SOM BLIR stressad av trafikmärken i Stockholm skulle inte klara sig många minuter i Bangkoktrafiken. Se här ett trafikljus i en flervägskorsning där det gäller att hålla ögonen på "sitt" trafikljus.
    Okänd fotograf
    Går ögonen i kors? Då är kollisionen nära!

    Och de ä

  • March
   • Punktera pontonerna och sänk skiten
    02/19/17
    INFÖR NYÅRET 1980 satte Kent Andersson och Lennart Hjulström upp ”Happyland” på Folkteatern i Göteborg. Pjäsen utspelar sig nattetid i kommersens högborg, köpcentrumet Nordstan i Göteborg där 500 göteborgsbarn irrade omkring på nätterna.


    Foto: Wikipedia
    Föräldrarna, då som nu,

 • 2016
  • December
   • 200 sidor smörja och inget annat
    12/19/16
    DET HAR HÄNT något med Moder Svea när alkoholister upphöjs till nykterhetsupplysare vars enda syfte tycks vara att få ett helt folk på dekis. Jag tar mig inte en gång, utan flera gånger för pannan när jag läser Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otters ”loggbok” Vägen ut.
    Förlagsbild
    Låt mi

  • October
   • Superlativen räcker inte till
    10/07/16
    JAG ÄR KNOCKAD och överväldigad! Les Misérables på Wermland Opera i Karlstad slår det mesta jag har sett i genren; superlativen räcker inte till. Jag behöver inte säga mer, för allt har redan sagts.

    Inte minst av kritikerna som förefaller vara eniga: Succé!

    Foto: Wermland Opera

  • September
   • Var tog smørrebrøden vägen?
    09/29/16
    JAG VAR SÄKER på att jag skulle få äta ett riktigt Smørrebrød när jag mellanlandade på Köpenhamns flygplats på väg till Berlin. Men hur jag än letade tog det mig 35 - 40 minuter att finna en restaurang som serverade den danska "nationalrätten".

    — Har ni danska smørrebrød? frågad

   • Journalister: Köp, läs och begrunda!
    09/20/16
    SPRÅKFORSKAREN STURE ALLÉN lärde mig att ha SAOL(Svenska Akademiens ordlista) på cykelstyret, nattduksbordet och på mitt skrivbord. Med samma emfas har de pressetiska reglerna fått samma plats och betydelse, alltid nära till hands – för att läsas och efterföljas!


    Foto: Robert Sandst

   • Kändisar – för ovanlighetens skull
    09/08/16
    JAG HAMNADE HÄROMKVÄLLEN på ett av Alexander Erwiks många Event som han arrangerar i sitt relativt nyöppnade eventföretag Erwik Communikaton. Platsen var Stockholm Saltspa som ”nyöppnat” sina portar på en dyr adress på Kornhalmstorg i Gamla Stan i Stockholm.
    Alexander & Alexander Foto: Robe

   • Snacka inte bantning med mig!
    09/04/16
    NÄR NÅGON ANTYTT de senaste 40 åren att jag kanske borde banta har jag smålett och tänkt, att bantning, de ska ni inte prata med mig om! Från att ha varit tyngdlyftare, och bland de starkaste av dåtidens ungdomar i detta land, blev jag ofattbart tjock och tung.

    Foto: Jonas Drescher © I kl

   • Arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång
    09/01/16
    Torgny Karnstedts trettonde, fjortonde eller möjligen femtonde (?) bok, ”Karlssons Pojke” (Eget förlag) tecknar arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång. Ett viktigt tidsdokument som författaren själv betraktar som sitt litterära testamente.


    Karlssons pojke spänner öve

  • August
   • Olof Palme och Röda Anna
    08/31/16
    ”HAR DU NÅGRA bilder på dej när du var tyngdlyftare?”

    Frågan kom överraskande, och när jag rotade rätt på någras bilder (två visade det sig; som också är de enda jag har från den tiden) ramlade jag över bilden på mig och Olof Palme. Med så dålig skärpa och tagen med så usla ljusförhålland

   • Blir du full på 40 meters djup?
    08/27/16
    DET HÖR INTE till vanligheten att jag in extenso citerar någon i min blogg. Men Fredrik Virtanens kolumn i Aftonbladet 27 augusti 2016 säger allt som behöver sägas. Då finns inget att tillägga mer än:

    Läs den!
    Faksimil ur Aftonbladet lördag 27 augusti 2016 Copyright Aftonbladet ©

   • Rullskridskoåkandet var en anka
    08/26/16
    TRÄFFADE HELT ÖVERRASKANDE på min ”broder i Kristus” (1 Kor) pastor Sten-Gunnar Hedin som jag inte träffat sedan han drabbades av en stroke för ett par år sedan under ett av sina många ordförandeuppdrag för Läkarmissionen.
    Foto: Robert Sandström ©

    – Jag klarar mig bättre och bättre,

   • Svenska modellen? Vilket tjafs!
    08/24/16
    JAG IRRITERAR MIG på allt struntprat om ”Svenska modellen” och liknande uttryck som Löfven, Fridolin, hans syster Bolibompa (Bah Kuhnke) och övriga i S-MP-regeringen brukar svänga sig med när de ska försöka lägga tyngd vid sina stolliga förslag.    Vi har ingen Svensk modell. Där

   • Äntligen!
    08/15/16
    FRÅN OCH MED i dag, 15 augusti 2016, har myndigheterna skyldighet att utbyta information mellan sig för att förhindra organiserad brottslighet. Nu väntar jag bara på en lag som även kriminaliserar ohemula avgångsvederlags för politiker av alla de slag och på alla nivåer!


    – Att myndi

  • June
   • Samma arbetsplats i mer än 60 år
    06/06/16
    MAGDALENA ÅSTRÖM HAR varit på samma arbetsplats i 62 år! Hon började arbeta på sin makes kafé 1953. Året därpå flyttade han Konditori Valand till Surbrunnsgatan 48 strax intill Odenplan i Stockholm. 1 april 1954 tog hustrun Magdalena emot första kunden och sedan har åren bara flugit i väg …
  • May
   • Kyrkogårdsvandring i Göteborg
    05/30/16
    DET ÄR FRIDFULLT på kyrkogårdar. Där finns något rofyllt och vördsamt som inger trygghet och tillförsikt. Också en plats för minnen och eftertankar.
    Foto: Robert Sandström ©

    Jag vandrar på Östra kyrkogården i Göteborg och stannar framför Jazzdrottningen Sonya Hedenbratts grav. Sonya

   • Ge ”terroristen” ett kultur- och språkpris
    05/25/16
    DET HAR VARIT förvånansvärt tyst kring Justitiekanslerns (JK) beslut att bara utfästa 12 000 kronor i skadestånd till Moder Mothanna Magid som hängdes ut som terrorist med bild och allt i media.

    Bilden hämtad från Moder Mothanna Magids Facebooksida.
    Visserligen tog jag mig för pannan

   • Inga minnen av barnpiss och sill
    05/09/16
    UNDER ÅREN SOM gått har jag undrat om Mona Sahlin i själva verket bara är en skicklig retoriker, som säger saker som låter bra men saknar insikt, djup och hjärta. Under min tid på tidningen Broderskap, till exempel, frågade jag henne i en ledare:

    ”Vad har du för minnen av barnpiss och sil

  • April
   • Prince är evigheten personifierad
    04/22/16
    HUR MÅNGA VARV mina Prince-skivor snurrat i min CD-spelare går väl inte att räkna? För att inte tala om alla gånger som jag lyssnat på Purple Rain. Hans album Lovesexy, som kom ut våren 1988, var också den första kompaktdisk jag köpte – i USA av alla platser.


    CD-spelare på den här t

   • ”Det är han som är full, inte jag!”
    04/18/16
    DET SA DEN åtalade A-lagaren och pekade på åklagaren då han stod inför skranket i Arvika tingsrätt och häradshövdingen frågade om han var berusad. Det var han inte, däremot var åklagaren det!

    Sådant kan förstås bara hände i Västra Värmland, och historien är sann. Jag satt själv i tingssal

  • February
   • Världen är liten
    02/14/16
    ATT VÄRLDEN ÄR liten vet vi alla, men hur liten förvånas man över ibland. Som häromdagen då jag stegade in på restaurang och sportbaren Olearys.S.B.D i Ban Phe; mest känd som platsen varifrån man åker till nationalparken Koh Samet i centrala Thailand.

    – Du måste titta in i vår butik innan

   • Historisk dom ingen pyrrhusseger
    02/05/16
    GIRAS SAMEBYS RÄTT till jakt, småvilt och fiske på sina marker är ingen pyrrhusseger, dyrköpt förvisso. Men förutom att den säkerligen kommer att leda till stora vinster för andra samebyar är den ett första steg till upprättelse för vår samiska urbefolkning.

    Matti Berg, Girjas samebys ord

  • January
   • Regn - klart som korvspad
    01/24/16
    KLART SOM KORVSPAD att det ska regna, första morgonen jag har möjlighet att äta frukost på balkongen i skydd mot den starka morgonsolen. Tji fick jag, regnet dryper ned och frukosten får som tidigare morgnar intas inomhus.
    Coitus interruptus! (Vad nu det kan betyda?) Självklart vräker regnet ne

   • Det är skamligt
    01/14/16
    JAG HAR ARBETAT som journalist i 40 år, och utgått ifrån att det jag skrivit har varit sant och relevant. Och att det haft ett allmänintresse (inte att förväxla med ALLMÄNT intresse).

    Visst, ”Gud må förlåta mig för somliga rader”, som Nils Ferlin så vist skaldar!

    Bild: Skärmdum

 • 2015
  • December
   • I Mobergs tankespår
    12/20/15
    I MAE RAMPHUNG Beach i Thailand kan jag känna igen mig i affärsmannen och svenskamerikanen Albert Carlsons situation i början av 1960-talet då han sitter på ett hotellrum i Kalifornien och försöker få syn på sitt eget liv …

    "Bruset från Stilla havet blandas i hans fantasi med sorlet

  • September
   • Regnbåge och omelett | Eller frukost med Putin
    09/29/15
    DET ÄR BARA att välja, Frukost med regnbåge, eller varför inte Frukost med Putin?

    Rubriken anspelar inte på fisken ”Regnbåge”, och den inledande meningen återspeglar inte ett personligt möte med ”Världens mäktiga”.

    Vet inte om jag någonsin har sett en regnbåge så nära soluppgån

   • Mae Ramphung Beach – min Lustgård på jorden
    09/25/15
    ATT VAKNA EN sådan här morgon borde varje människa få uppleva. Solen stiger sakta, det är svalt och skönt, havet är lugnt och stilla samtidigt som en sval vind sveper omkring mig. Som norrbottning av börden kan detta bara jämföras med mina tidiga sommarminnen från sommarstugan vid Luleälven.
   • Det är bråttom nu ...
    09/14/15
    25-ÅRIGE JONAS Drescher från Tyskland, civilingenjör i byggteknik sadlar om då han i höst börjar sin utbildning till oceanograf på universitetet i Tyskland där han bor. Vi träffas under ett par dagar i Mae Ramphung Beach dit han kommit till Thailändska havets bästa surfingvatten – precis här.
    <

  • August
   • Över hövan bönhörd
    08/27/15
    Inte för att jag har stått i predikstolen denna natt likt prästen i Gösta Berlings saga, men regn har jag fått över hövan.

    I natt blev jag således bönhörd och fyrverkeriet på himlen stod inte långt efter det som hälsade mig välkommen hit till Mae Ramphung Beach för drygt en vecka sedan.
  • July
   • Paus, chock och operation
    07/16/15
    Det blir operation i höst – min sista hoppas jag. Ett hål i högra örats trumhinna ska lagas, med myringoplastik där de går in bakom örat, lyfter upp trumhinnan och lägger en ”ny” trumhinna – gjord av en bit av muskelhinnan från tinningmuskeln som de plattar till – under den trasiga.

    Jag s

  • May
   • Mitt mått på kultur, makt, etik och moral
    05/25/15
    EN AV MINA läsare av min blogg har ställt frågan: ”Vad är kultur för dig?” Efter att ha funderat några dagar innefattar mitt svar även Etik, Moral och Makt. Mitt mått är också hur vi tar hand om varandra.

    Frågeställaren har utländsk bakgrund, och som invandrare har denne svårt att förstå

   • En ung begåvad fotografs världsnyhet
    05/21/15
    EN VÄRLDSNYHET BJUDER oss på en unik möjlighet att inte bara titta in i en värld som enbart förunnats ett enda reportageteam att vistas i, dokumentera och uppleva.    Vi får också promenera runt, förundras, förvånas och överraskas i den kolossala Son Doong-grottan i Vietnam.
   • Jag skrev ett brev …
    05/19/15
    … TILL OLOF PALME som kom att betyda mer än jag någonsin kunnat ana. Två män i en mellansvensk stad vräktes av sin hyresvärd från den lägenhet de hyrt i flera år då det framkom att de var homosexuella. Och detta med stöd av lagen!

    Året var 1978, och jag blev så upprörd att jag fattade pen

   • Livsmedelsindustrin bär skulden till globala fetmaepidemin
    05/12/15
    FÖR SNART 34 år sedan (10 juli1981) bestämde jag mig för att sluta dricka sprit. Lika bestämd är jag nu att radikalt gå ned i vikt. Dö ska vi alla göra, också jag en dag. Men min dödsorsak ska i alla fall inte vara fetma!

    Artikelförfattaren Robert Sandström tänker inte dö i fetma. För att

   • Big Game – garanterat en kultrulle
    05/11/15
    BIG GAME, I regi av Jalmari Helander och producerad i Finland och USA, kommer garanterat att bli en kultrulle – åtminstone i Finland. Den är rolig, högst overklig, välspelad och omgiven av en nästan ögonbedövande vacker natur.

    Foto: njutafilms.com

    Sannolikt inte finsk – fjäll o

   • Inte alltid som man tror ...
    05/11/15
    FRÅN DJUPET AV mitt hjärta, som just nu visas på Zita – Folkets bio i Stockholm, är en ”dark movie” som innehåller flera överraskande inslag. Till exempel när Andy och Robin, fint gestaltade av Rasmus Luthander och Sven Boräng, plötsligt kysser varandra i en nattlig scen.

    Foto: njutafilms

   • Bråda dagar i Visby inför Almedalsveckan
    05/08/15
    VISBY VAKNAR UR sin vintersömn, det fejas, byggs om och pyntas i snart sagt varje affär och kvarter. Solen skiner, det blåser lite, men som helhet är det skönt att vistas här.


    Solens strålar breder ut sig i kyrkoruinen, himlen i bakgrunden är klarblå.
    Foto:© Robert Sandström<

  • April
   • Ett år kvar till sekelfirande
    04/30/15
    BIRGITTA ÄR TREDJE generation och i kulisserna står fjärde, Anders, beredd att axla arvet från legendariske Georg Sörman som startade sin herrekipering 1916; sedan 1937 belägen på Sankt Eriksgatan i centrala Stockholm.

    Skön jazz i 99-årig butik. Alf Carlsson och Tippan Phasuk bjöd på skö

   • Kunde blivit bra som gruppteater
    04/29/15
    STINA OSCARSON HAR inte ansträngt sig då hon iscensatt Daniel Suhonens avslöjande bok om Socialdemokraternas inre intriger i ”Partiledaren som klev in i kylan” på Uppsala stadsteater.

    Till och med pjäsens namn på iscensättningen är densamma.

    Blev jag klokare eller imponerad? Ne

   • Konstrond i hemmet
    04/20/15
    ”VÄNKONST” ÄR ETT bättre ord än ”sovrumskonst” då det senare får mig att tänka på Hötorgskonst … Och det jag berättar om nu är så långt ifrån Hötorgskonst man kan komma!

    Dessa konstverk är bara en del av den samling jag skaffat under åren, nästan uteslutande skapade av vänner och personer

   • Svenska skolan skapar ingen Zlatan
    04/07/15
    När min mångårige vän Göran Widham, prisad pedagog och informatör, deklarerade upptäckte han till sin förvåning att hans 18-årige son inte hade en aning om hur skattesystemet fungerar. På Facebook skriver Göran:

    ”Deklarerade idag och tog tillfället i akt att förklara hur det fungerar för

  • March
   • Förnekade, gömda och glömda
    03/02/15
    SE DÄR VAD åren går. Från i dag och framåt är jag självförsörjande och lever på intjänade pengar (läs: pensionär/pension); det som avsatts av lönen och tjänats in under mitt arbetsliv.

    Googlar på ”2 mars 1950” och finner inga remarkabla händelser. Inga beryktade personer tycks heller ha f

  • January
   • Vart leder Decemberuppgörelsen?
    01/04/15
    MED RÄTTA HAR ett antal upprörda politiker på båda sidor de politiska blocken reagerat med harm över Decemberöverenskommelsen, DÖ, medan de flesta medier okritiskt hyllat densamme.


    Vad mer är att begära av medierna när ekonomisk kompetens har blivit vanligare än publicistiska intres

 • 2014
  • December
   • Stefan och Annas gordiska knut
    12/22/14
    HAR TÄNKT BLOGGA om detta, men tiden räcker liksom inte till. Det jag vill säga är, att det blir inget extraval. Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra kommer att komma överens innan den 29 december. Detaljerna kan jag förstås inte.    Mina nära vänner vet att jag sagt detta en län

   • Valrörelsen blir smutsig, mycket smutsig
    12/06/14
    RIBBAN ÄR NU satt i den extravalrörelse 2015 som kommer att göra Sverigedemokraterna, SD, till ett ännu större parti i kommande riksdag. I DN Debatt (6 december 2014) fastslår Löfven att SD är ett nyfascistiskt enfrågeparti, utan belägg och utan att ens förklara varför.


    I Löfvens vä

   • Brigitte Bardot och Gunvor Pontén
    12/03/14
    HAR DUBBLERAT MINA antal autografer s med ett hundra procent, från en till två. Brigitte Bardots namnteckning har nu sällskap med Gunvor Ponténs. Skådespelerskorna är nästan jämngamla och har nu lika stor plats i mitt hjärta.


    Foto: Robert Sandström ©

    Brigitte Bardots auto

   • En skål för Mäster Sven-Bertil
    12/02/14
    SVEN-BERTIL TAUBE bjöd på en otrolig kväll på Dramaten när han firades för sina 80 år och nya albumet Hommage som tillägnas hans vänner som berikat hans liv med poesi och Musik: Olle Adolphson, Gunnar Bohman. Ulf Björlin, Lars Forsell, Carl-Fredrik Reuterswärd med flera.


    Foto: Rober

   • Somaliabilder på bibliotek
    12/01/14
    OSCAR TRIMBEL STÄLLER ut sina målningar från Somalia på Kungsholmens Bibliotek (S:t Eriksgatan 33) i Stockholm månaden ut. Under flera år arbetade han i Somalia som projektledare för hantverksindustrier i flyktingläger och hos lokalbefolkningen.


    Oscar Trimbel tillbringade flera år i

  • November
   • Tag debatten och undvik nyval
    11/23/14
    TIO DAGAR INNAN det möjligen ödesdigra budgetbesluten i Riksdagen 3 december manar jag Stefan Löfven att ta debatten med SD. Likt Winston Churchill bör statsministern inse att demokratins spelregler tillåter väljarna att rösta som de vill.

    – Det är demokrati. Det är detta vi har kämpat fö

   • Smärtsam läsning tar tid att smälta ...
    11/23/14
    PRECIS SOM REGISSÖREN och skådespelerskan Fransesca Quartey i SvT:s program God kväll på fredagskvällen (21 november 2014) sa sig behöva tid för att läsa, förstå och smälta Daniel Suhonens utmärkta bok "Partiledaren som klev in i kylan" behöver också jag tid på mig.

    Bitvis är te

   • Ostkungens herrgårdjul
    11/20/14
    JAG KALLADES OSTKUNGEN som liten. Älskade ost över allt annat, och har så gjort i hela mitt liv.    Under julgranen låg klapparna, ett paket var rektangulärt konformat. På det stod: ”Till Ostkungen”.

    Dagarna före dopparedagen kollade jag paket, minst ett par gånger om

   • Prisbelönt fotografi i kampen mot ebola
    11/11/14
    HANS ROSLING, PROFESSOR i internationell hälsa vid Karolinska institutet, framhåller i en radiosändning på tisdagen (P1) att spridningen av ebolaviruset inte ökar. Men – den minskar inte heller!

    Rosling befarar också att spridningen har lagt sig på ”en oroväckande hög nivå”.

    Ka

  • October
   • Tysta diplomatins totala kollaps
    10/27/14
    SOM BÄRARE AV det fria ordet och medlem i Publicistklubben känns det som en plikt att på min blogg publicera Publicistklubbens uttalande på Dawit Isaaks 50-årsdag som firades utan hans närvaro i fortsatt fångenskap världen över måndagen den 27 oktober 2014.


    Foto: Arkivbild

   • Efterlängtat författarmöte
    10/26/14
    FÖRFATTAREN STIG LARSSON har fyra viktiga råd till invandrarungdomar:

    • Börja aldrig med knark.
    • Förälska dig bara i kvinnor som du vet inte kommer att blir otrogna.
    • Var alltid ärlig.
    • Se dig om i paradiset Sverige!

    Stig Larsson. Foto: Ulla Montan, Albert Bo

   • Tack för all respons
    10/24/14
    I SNART 40 år har jag verkat som journalist. Under åren har det blivit tusentals artiklar, texter, reportage och notiser.

    Inget jag har skrivit har blivit så uppmärksammat och väl mottaget som min försvarsskrift till Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” (Leopard förlag)

   • R.I.P Göran Johansson
    10/24/14
    JAG VAR FÖRST med nyheten när Göran Johansson beslutade sig för att lämna politiken. Den 25 april 2008 skrev jag i Broderskap: Göran Johansson har bestämt sig ...


    Broderskap nr 17/2008 Text och foto: Robert Sandström

    Genom att tala klarspråk blev han "Kungen av Göte

   • Greider har fattat poängen
    10/21/14
    EFTER ATT DET samlade svenska kommentariatet närmast gått man ur huse för att hitta fel och brister i Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” (Leopard förlag) skriver Göran Gredier i dag ett brandtal till publikationen i Aftonbladet (21 oktober 2014).
    Gå genast och köp tidningen,

   • Upplyftande regeringsförklaring
    10/03/14
    STEFAN LÖVENS REGERINGSFÖRKLARING är en nystart för Sverige. Den andas tillförsikt samtidigt som den är en tydlig vägvisning mot en rättfärdigare politik för alla människors lika värde.
    Valet av Alice Bah Kuhnke som kultur och demokratiminister är lyckosamt, djärvt, och glädjande.

    Dj

  • July
   • 33 nyktra år – så började min nykterhet
    07/10/14
    BESTÄMMA SIG, SA psykiatrikern som satt på sängkanten.
    – Bestäm dig!
    – Ja, men... hur då? undrade jag.
    – Det är enkelt. Det är bara att bestämma sig, och sedan sluta. Och när man väl har bestämt sig så slutar man. Så enkelt är det. Jag vet inget annat sätt, sa psykiatrikern övertygand

  • June
   • SJ och SL är ungefär lika dumma
    06/30/14
    Man ska inte sluta att förundras. Vare sig över SJ eller SL och tunnelbaneåkare. Jag tar dem i nämnd ordning. Och börjar med elkontakterna i taket på uppfräschade och renoverade passagerarvagnar från 1970-talet som bland annat trafikerar sträckan Stockholm – Oslo.

    På hemväg från kjempefin

   • Ingen högoddsare påstå S och M går samman
    06/21/14
    Hade jag skrivit det här när det stod klart för mig — för sådär fyra - fem veckor sedan - hade det varit en högoddsare. Nu är jag inte först med att sia om att S och M delar regeringsmakten efter höstens val; "För landets bästa."

    Efter senaste opinionsundersökningarna, och om p

   • Tack Fredrik för att du väckt min kämpaglöd
    06/15/14
    Tack Fredrik för att du väckt min kampanda. Din ledarkrönika i Aftonbladet (7 juni 2014; se länken nedan) fick mig att inse att också jag måste bidra med min färdighet (författande) för folkhemmets återskapande.

    Det är minst sagt hög tid att sätta stopp för alliansregeringens tabula rasa

 • 2011
  • May
   • Det ska kosta att kränka ...
    05/03/11
    EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skriver i dag (3 maj 2011) på Internationella dagen för Pressfrihet på Svenska Dagbladets debattsida att kränka pressfriheten ska få kosta!

    Det är ett ord i rättan tid!

    Robert Sandström


    EU-minister Birgitta Ihlsson sjunger ut i

  • April
   • Entré - Sorti: Medioker pjäs utan glöd och hetta
    04/10/11
    Om Lennart Hjulström vet vad han vill säga, varför säger han inte det? I nyskrivna pjäsen “Entré – Sorti“ på Stockholms stadsteater gör han debut som dramatiker; pjäsen har varken tyngd eller innehåll. Skådespelarna verkar heller inte veta vad de ska göra …

    Andreas Kundler (”Bengt”) och

  • March
   • Juholt flyttar in i Sagerska palatset 2014
    03/12/11

    Flyttar in i Sagerska 2014. Foto: Robert Sandström
    Valberedningens val av Håkan Juholt som kandidat till partiordförande för Socialdemokraterna är mycket gott. För många är han en överraskning, men vi som känner till honom lite mer är inte alls förvånade. Likheterna med Tage Erlander är m

 • 2010
  • November
   • Den kollektiva rädslan och behovet av ett Morgenbladet
    11/25/10
    Svenske konstkritikern Tommy Olsson på norska Morgenbladet skrev dagarna före riksdagsvalet, som utlandssvensk från sin horisont i Norge en insiktsfull krönika om det havererade Mamma-pappa-landet Sverige som numera bara kan skryta över sin goda ost.


    Faksimil

    Folkhemmet d

   • Lysande Aniara på Stockholms stadsteater
    11/14/10
    Aniara beskylls för att ha ett tragiskt slut. För en och annan är den säkert annat än munter. Men Stockholms stadsteaters uppsättning inger hopp och Aniara är väl värd att se.
    Foto: Petra Hellberg
    Sven Ahlström och Sara Jangfeldt i Aniara. Premiär på Stora scenen 21 oktober 2010.
  • October
   • Jag är stolt över att tillhöra ett ursprungsfolk
    10/29/10
    Jag har inte vetat det så länge, men jag tillhör ett svenskt ursprungsfolk, samerna. Att mina föräldrar, och särskilt min far var god vän med “lapparna“ fann jag inte konstigt alls där som barn jag lekte, i Porjus i “Norra Norrlands inland och fjälltrakter“.

    Foto: Martin Edström
    Minn

  • September
   • Det går en narr kring förhandlingsborden ...
    09/25/10
    Riksdagens löneliga toppas av Thomas Bodström och på fjärde plats ligger Mona Sahlin. En halv miljon i runda slänga skiljer dem åt.

    Vad har de för minnen av barnpiss och sill i sina näsborrar?
    Mer än den halva miljonen i årsinkomst har mer än en fjärdedel (15 av 58) av de socialdemok

   • Valtider – Nyskriven dikt av Torgny Karnstedt
    09/21/10

    Torgny Karnstedt
    Foto: Robert Sandström

    En bild i tidningen drar blickarna till sig.
    En strand med valar.
    Människor som kämpar förgäves.
    Någon häller en hink vatten över ett av de uttorkade däggdjuren.
    En liten flicka står bredvid med uppspärrade ögon.

   • Hit men inte längre!
    09/20/10
    Stöd Aftonbladets mångfaldskampanj. Symbolen ”Rör inte min kompis” har genialt ändrats av Aftonbladet till ”Vi gillar olika”. Måndag morgon, direkt efter valet och i eftertankens kranka blekhet har över 120 000 personer sagt Nej till främlingsfientlighet.

    www.aftonbladet.se

    Jag

   • Det går åt helvete för Socialdemokraterna
    09/16/10
    Efter att ha sagt det i flera månader nu så är det väl lika bra att jag talar klarspråk här, 80 timmar före det att vallokalerna stängs klockan åtta på söndag kväll den 19 september 2010 sätter på pränt vad jag förutspått.

    – Det går åt helvete för Socialdemokraterna!

    Alliansen

   • Historiebeskrivning utan nerv
    09/12/10
    Den som inte har historien klar för sig om Anna Politkovskaja livsgärning och död ska se Hanne-Vibeke Holsts pjäs Moskva 7 oktober som ges på Stockholms stadsteater där pjäsen hade Sverigepremiär på nioårsdagen till 11 september-dådet mot World Trade Center i New York, USA.


    Katarina

  • August
   • Samer förvägrades bostad av "välvilja"
    08/30/10
    Eftersom samerna var ett naturfolk ville svenska staten inte utsätta dem för risken att dö genom att ge dem tillgång till rinnande vatten och värme. ”Lappen ägnas sådan omvårdnad att han fick dö i fred”. Därför vägrades han fast bostad - av välvilja!


    Peter Sköld. Umeå univeristet.

   • Sevärd film med verklig bakgrund
    08/25/10
    Fantastiskt! Något annat finns inte att säga om tvåfaldigt Oscarnominerade Bruce Beresfords film Mao’s last dancer som är fantastisk av flera skäl.

    Först och främst för att den vacker och hoppingivande. För det andra att den har verklighetsbakgrund. Och för det tredje att den ger en icke

   • Briljant, spännande och begåvat
    08/12/10
    Initierat och begåvat har Ninni Schulman skrivit sin första spänningsroman, Flickan med snö i håret (Forum). Jag anar en grundlig research och berättelsen har en verklig händelse i botten där karaktärer knyts ihop på ett remarkabelt sätt.


    Spännande och läsvärt. Ninni Schulman bjuder

  • May
   • Slutproduktion utöver det vanliga
    05/01/10
    Många slutproduktioner har jag sett genom åren, men aldrig någon så bra som premiären av mimarnas slutproduktion 6 mimare och 6 levande hästar Första maj på Orionteatern i Stockholm.

    Tre års studier på Teaterhögskolan har resulterat i en helt igenom professionell föreställning av högsta k

  • March
   • Tack för en minnesvärd sextioårsfest
    03/21/10
    Min femtioårsdag föregicks av mycket ångest. Skulle jag fira högtidsdagen eller inte? Vilka skulle jag bjuda och på vad?

    Det löste sig, och blev några minnesvärda dagar år 2000.

    Nu, tio år senare, har jag fyllt sextio. Utan föregående ångest.

    Jag visste ju att det s

   • Låt oss ta striden – NU!
    03/03/10
    ”Dagens Nyheter saknar för första gången verklig chefredaktör. Gunilla Herlitz agerar bara som vd och Jonas Bonnier som styrelsens ordförande. Båda med chockdoktrinen som arbetsmetod. Rymmer krispolitiken någon enda publicistisk idé om framtidens morgontidning?”

    Det skriver Per Wirtén i s

   • En ilsken ensemble räcker inte
    03/01/10
    Filmerna har varit omskakande och böckerna viktiga informationsbärare i ämnet. Men att göra teater av hatbrott fungerar inte.

    I alla fall inte Riksteatern och Regionteater Västs uppsättning av No Tears for Queers, En pjäs om manlighet och hatbrott som just nu turnerar runt i Sverige.
  • March
   • Bengt Martin, Sonja och folkhemmet
    02/24/10
    "Sonja Åkesson skrev inga memoarer. Men en av hennes främsta dikter heter ”Självbiografi”:

    "Jag lever ett lugnt liv
    på Drottninggatan 83a
    på dagarna.
    Snyter ungar och putsar
    golv
    och kopparpottor
    och kokar rotmos och
    pölsa"

    Det

   • Fotboll, snö och SL
    02/22/10
    Borde skriva om snön och Stockholms lokaltrafiks oförmåga att skotta och hålla växlar fria. Eller varför inte SJ och deras tåg som aldrig går

    Eller som min bror så vist kommenterar läget: ”Hur ska SJ kunna köra tåg på vintern när de inte kan göra det på sommaren?”
    Så sant, så sant.
  • January
   • ”Fan, snöar det i år också?!”
    01/31/10
    Det är en märklig vinter i år. Då tänker jag inte i första hand på vädret, utan på snöröjningen. Eller rättare sagt, den uteblivna snöplogningen. Det blir bara värre och värre för vart år som går. Till men inte enbart för gamla och lytta, utan också för snart sagt varje människa i gemen.

   • Många vuxenpoöäng på Brinellgymnasiet
    01/26/10
    Vuxenvärldens kontrollbehov riktar sig den här gången mot Brinellgymnasiets elever i Nässjö. Trots Skolinspektionens skarpa kritik och Justitieombudsmannens, JO, brasklapp ska skolan börja med ”frivilliga” drogtester under veckan.

    Frågan är ingalunda ny. Den väcktes redan på tidigt 80-tal

   • Rolig läsning - en cliffhanger
    01/24/10
    Söndagsmorgonens tidiga morgonnyheter i radion gav ny luft åt livsandarna. Årets första väljarbarometer från SvD/Sifo visar att rödgröna oppositionen har ett fortsatt rejält övertag med 51,8 procent mot 41,5 procent för alliansen.

    Visserligen har gapet minskat något från december, då skil

   • ”Skit så länge hängslena håller”
    01/10/10
    Tio dagar in på 10-talet ger mig perspektiv på tillvaron. Alldeles nyss var det 70-tal och millenniet såg så avlägset ut. Livet lekte och som så många andra var jag full av tillförsikt om framtiden. Jag hade sett Ingo bli världsmästare i boxning och Armstrong landa på månen.

    Ingenting ver

 • 2009
  • December
   • Nu har Loppan vunnit allt - på ett och samma år!
    12/21/09
    För några veckor sedan visste jag inte vem Lionel Messi är då jag läste om honom i Roberto Savianos ”Skönhet och Helvete”. Sedan dess blev han först bäst i Europa i fotboll.

    Nu har han också utsetts till världens bästa fotbollsspelare av inga mindre än internationella fotbollsförbundet Fi

   • Travel Photographer of the Year i farfars fotspår
    12/17/09
    Martin Edström kastade som liten längtansfulla blickar efter sin framlidne farfars kamera som stod på en hylla utom räckhåll för det fotosugna barnbarnet. När Martin blev tolv år blev kameran äntligen hans. Resten är, som man säger, historia.

    I dagarna har Martins fotograferande i flera d

   • Arbetslöshet väntar Sven-Otto, Göran och Maria
    12/11/09
    Plötsligt går det åt rätt håll i opinionsmätningarna. Det kan ju inte ha undgått någon att S+MP+V når upp till 50 procent i SCB:s partisympatimätning, landets mest omfattande och som presenteras två gånger om året.

    Gapet ner till Alliansen har ökat till 7,5 procentenheter!

    Det

   • Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa
    12/01/09
    Märkligt hur saker och ting hänger ihop. I helgen läste jag Roberto Savianos nyligen på svenska utgivna ”Skönhet och Helvete” (Brombergs förlag). En bok så bra, att den praktiskt taget läser sig själv.

    Savianos porträtt av människor är briljanta; Man blir verkligen nyfiken på dem som besk

  • November
   • Så ska Taube sjungas!
    11/05/09
    Något annat kan jag inte säga då jag lyssnar på Mikael Samuelson andra Taubealbum, femton år efter hans första Taubeskiva ”Personligt samtal” 1994.


    Foto: Robert Sandström

    Vid skivsläppet på Strindbergs Intima Teater i Stockolm (5 november 2009) visade Mikael Samuelson att

  • October
   • Ömsom vin, ömsom vatten
    10/28/09
    Det finns mycket att kommentera, men tiden rent privat räcker inte riktigt till. Vill dock ge Mona Sahlin ett plus i kanten för ett inspirerande inledningsanförande på S-kongressen.

    Det ger råg i ryggen och väcker hopp.

    Mindre än ett år före valet förefaller dock inget av de po

   • Klart att man blir förbannad!
    10/17/09
    Häromdagen redovisade Aftonbladet.se 16 riksdagsledamöter – från vänster till höger – som tjänar mer än 210 000 kronor på sidouppdrag utöver riksdagslönen. Det vill säga: Två och en halv gång mer än vad en fattigpensionär har att leva på under ett helt år - utöver riksdagsarvodet.


    F

   • Huvudlös repris i huvudlöst parti
    10/11/09
    Ja, ja. Kör allt i repris en gång till. Det går ändå åt helvete.

    Så måste hon ha tänkt, Mona Sahlin, då hon valde att återinsätta Anna Helsén som partiets presschef. Samma syssla hade nämnda Anna Helsén hos Persson, och vi vet ju alla hur det gick i förra valet. Åt helvete! Persson avgick

   • Begåvat, djärvt och modigt.
    10/09/09

    Norska Nobelkommitténs beslut att 2009-års fredspris ska tillfalla USA:s president Barack Obama väcker säkert både förvåning och debatt.

    Men valet av pristagare väcker, precis som Nobelkommittén framhåller, hopp om en bättre värld. Själv vill jag utbrista: Yes We Can!

    Bes

   • Byt Mona mot Carin
    10/01/09
    Det hjälper inte med en ny kommunikationschef för att blidka socialdemokratiska väljare. Loppet är kört. Det enda som skulle hjälpa är väl att byta ut Mona Sahlin mot en person med pondus och karisma och som står stadigt på jorden. Carin Jämtin till exempel. Hon är kvinna också.


  • September
   • Gud give att jag måtte ha fel
    09/23/09
    Någonting i ryggmärgen säger mig att hysterin kring den befarade svininfluensan är osund. Min magkänsla säger mig också att jag bör avstå från att vaccinera mig, trots att jag gjort det varje oktober i ett antal år. Med gott resultat.

    Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Myndigheten

   • Man blir som man umgås
    09/19/09
    Kom inte och säg, att valet av kompis inte har betydelse. Det är skitsnack!

    När Mona Sahlin väljer att slå följe med Lena Adelsohn Liljeroth och delar av den svenska kändiseliten till Mallorca på inbjudan av festfixaren Micael Bindefeld, som håller 50-årskalas på ett flott hotell i byn D

   • När fan blir gammal ...
    09/17/09
    När det oväntade hände brukade min salig mor säga: ”rätt som man går hamnar man på en holme”. Tänker så när jag ser att Alex Schulman ska predika i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Jag säger: "När fan blir gammal blir han religiös!"

    Nu är inte Alexander Schulman särskilt gamma

   • Tre kilo och åtta hekto
    09/13/09
    Så mycket väger den av Svenska Akademien nyutgivna Svensk Ordbok; straxt ett oundgängligt standardverk innehållande 65 000 uppslagsord som ska få oss att förstå orden i text och upplysa oss om dess härkomst och ålder. Bland annat.

    Bakom verket ligger 45 års arbete och SO, som den förkorta

   • Det går inte att lagstifta om civilkurage
    09/11/09
    Civilkurage, sug på ordet. Vet du ens vad det betyder?

    Svenska Akademiens nyutgivna Svensk Ordbok ((Norstedts) förklarar att det handlar om ”förmåga att utan fruktan hävda sin egen ståndpunkt gentemot överhet eller dylikt, och trots risk för straff.” Justitiedepartementet tar det bokstavl

   • Ole, dole, doff ...
    09/08/09
    Ett år före nästa riksdagsval visar en ny opinionsundersökning från Synovate att de borgerliga partierna stärkt sitt grepp om landets största kommun, Stockholm. Förtroendet för Socialdemokraterna är det sämsta sedan allmänna rösträtten infördes.

    Enligt en annan opinionsundersökning, Demos

   • Tärningen är kastad
    09/07/09
    ”Jag har aldrig i mitt liv skrivit någon dagbok; jag har aldrig fått någon tid över för denna sysselsättning. Så snart jag får någon ledig stund så arbetar jag, skrev en gång Albert Engström, och jag skulle kunna säga, att jag gör sammaledes.

    Hur går man nu tillväga vid dagboksskrivande?

   • Bojkotta fattigmansutgåvan av Nationalencyklopedin
    09/04/09
    Då Nationalencyklopedin är ett standardverk som inte får förändras på överskådlig tid får man förstå att det kan vara svårt att finna nya köpare.

    ”Business as usual” och då är inga knep otillåtna. Mediekoncernen Bonnier gör en ohelig allians med Bra Böcker i Höganäs och distribuerar en fa

   • Pirrig premiär
    09/04/09
    Foto: Marcus Lantto

    Egentligen är det här inget märkvärdigt. De som känner mig kom säkert att utbrista: "har ni sett Robbans senaste påhitt ...? Det var just så en nära vän basunerade ut "nyheten" att jag köpt en cabriolet för sådär bra precis 20 år sedan.

    ”Har